Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ....

Δείτε ακόμα:
«Ο Αμερικανός»
«Ο τελευταίος εξορκισμός»
«Τα παιδιά είναι εντάξει»
«Ο θρύλος των ιπτάμενων φρουρών»
Οι ταινίες αυτής της εβδομάδας απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό, με θρίλερ καταιγιστικής δράσης , περιπέτειες φαντασίας και τρόμου. Αν κοιτάξει κανείς πέρα από το ψηφιακό περιτύλιγμα θα συναντήσει την τολμηρή κωμωδία της Λίσα Τσολοντένκο «Τα παιδιά είναι εντάξει», με πρωταγωνίστριες τις Τζούλιαν Μουρ και Ανέτ Μπένινγκ. Ο ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται από το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Όνειρα σε άλλη γλώσσα».

«Ο Αμερικανός»

Ένας εκτελεστής αναζητά την εξιλέωση


Ο Άντον Κόρμπιν, έγινε διάσημος φωτογραφίζοντας ροκ σταρ, αλλά την τελευταία τριετία επιχειρεί ολοκληρωτική στροφή στον κινηματογράφο. Μετά την απρόσμενη επιτυχία της πρώτης του ταινίας «Control» το 2007, επιστρέφει με το νέο του θρίλερ «Ο Αμερικανός» που βασίζεται στο μυθιστόρημα «A very private gentleman» του Βρετανού Μάρτιν Μπουθ.

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατόρθωσε να εξασφαλίσει τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος ερμηνεύει έναν πληρωμένο εκτελεστή.Ο κεντρικός ήρωας, ο Τζακ (Τζορτζ Κλούνεϊ) αποφασίζει να αναθεωρήσει την πορεία του, όταν μια αποστολή δολοφονίας που έχει αναλάβει έχει αρνητική εξέλιξη.

Υπόσχεται στον εαυτό του ότι η επόμενη αποστολή θα είναι η τελευταία και βρίσκεται ξένος, μεταξύ αγνώστων, στην Ιταλία. Όμως κάθε γωνιά του νέου του προορισμού κρύβει για αυτόν μια παγίδα και πίσω από κάθε άγνωστο ξεπροβάλλει ένας πιθανός εχθρός. Ο Τζακ έρχεται αντιμέτωπος με μυστηριώδεις συνομωσίες και ξαφνικές επιθέσεις, ενώ από τη γρήγορη δράση του θρίλερ δεν λείπει και το απαραίτητο ρομαντικό στοιχείο.

Αναφερόμενος στη νέα του ταινία ο σκηνοθέτης δηλώνει: «Το θέμα του ‘Αμερικανού’, ενός μοναχικού τύπου που αναζητά τη λύτρωση από τις πράξεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, μου κίνησε το ενδιαφέρον- το ίδιο και η ένταση και το ρομαντικό στοιχείο της ιστορίας. Βρήκα κάτι που θα είχε όχι μόνο σασπένς αλλά θα έδινε και τροφή για σκέψη. Η καριέρα μου για περισσότερα από 35 χρόνια ήταν αυτή του φωτογράφου πορτραίτων. Ο κινηματογράφος είναι μια νέα περιπέτεια για μένα.

Ψάχνω ακόμη να βρω τη φωνή μου. Νομίζω ότι η ομοιότητα του «Αμερικανού» με το «Control» είναι η ιδέα του να αλλάξει η ζωή κάποιου. Τίθενται τα ερωτήματα: πώς μπορείς ίσως να κάνεις το καλό αφού έχεις κάνει κάτι λάθος; Μπορείς να ξεπεράσεις κάποια πράγματα τα οποία σε καθορίζουν;». Πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Θέκλα Ρόιτεν, Βιολάντε Πλασίντο, Πάολο Μπονατσέλι. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Odeon.

«Ο τελευταίος εξορκισμός»

Η αινιγματική φύση του Κακού


Ο εξορκισμός δαιμόνων έχει δώσει κατά καιρούς πολλά δυνατά θρίλερ. Ο γερμανός σκηνοθέτης Ντάνιελ Σταμ, ο οποίος έγινε γνωστός από ένα ντοκιμαντέρ για τον Νικ Κέιβ και την ταινία του «Νecessary death», υποστηρίζει ότι προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τα κλισέ των ταινιών του είδους. Στη δική του αφήγηση θέτει ερωτήματα κατά πόσο η νεαρή δαιμονισμένη Νελ κατέχεται πραγματικά από κάποιο μοχθηρό πνεύμα ή υποφέρει από ψυχικές διαταραχές.

Ο αιδεσιμότατος Κότον Μάρκους, το πρόσωπο-κλειδί της ταινίας, έχει πραγματοποιήσει εν γνώσει του πολλούς ψεύτικους εξορκισμούς σε ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα. Όταν δέχεται την πρόσκληση του Λούιτς Σουίτζερ στη Λουιζιάνα, είναι σίγουρος ότι θα συναντήσει άλλη μια συνηθισμένη περίπτωση. Μάλιστα είναι προετοιμασμένος με την ομάδα του να γυρίσει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ. Στη φάρμα όμως του Σουίτζερ, όλες οι βεβαιότητές του καταρρίπτονται, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια μοναδική περίπτωση στα χρονικά της καριέρας του.

Για τα ζητήματα που θέτει η ταινία μας προϊδεάζει ο σκηνοθέτης: «Η ταινία θέτει το ερώτημα: Είναι κάτι το υπερφυσικό ή πρόκειται για ανθρώπινο κακό; Είναι η Νελ σχιζοφρενής ή κυριεύεται από τον διάβολο; Αυτή είναι για μένα η ενδιαφέρουσα ερώτηση. Το φιλμ έχει να κάνει με την πίστη, με τον ρόλο που παίζει στην ζωή μας και πώς επιδρά σε μας- πώς μπορεί να μας βοηθήσει και πώς να μας καταστρέψει». Πρωταγωνιστούν οι Πάτρικ Φάμπιαν, Άσλεϊ Μπελ, Λούις Χέρτχουμ, Τόνι Μπέντλεϊ. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Odeon.

«Τα παιδιά είναι εντάξει»

Δύο μαμάδες και ένας εκκεντρικός μπαμπάς


Η Τζουλιάν Μουρ μετά την πρόσφατη εμφάνισή της στην «Υποψία» του Ατόμ Εγκογιάν, υποδύεται ξανά μια ομοφυλόφιλη γυναίκα στο ευρηματικό φιλμ της Λίσα Τσολοντένκο «Τα παιδιά είναι εντάξει». Συμπρωταγωνίστριά της είναι η Ανέτ Μπένινγκ (τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ) που ερμηνεύει την αγαπημένη της στη μεγάλη οθόνη. Η πολυσυζητημένη ταινία διακρίθηκε στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του Sundance και του Βερολίνου και θέτει με χιούμορ στο επίκεντρο της προβληματικής της ένα νέο τύπο οικογένειας.

Η Λίσα Τσολοντένκο δεν περιορίζεται στη σκηνοθεσία, καθώς συνυπογράφει μαζί με τον Στιούαρτ Μπούμπεργκ το σενάριο. Στην υπόθεση του έργου, δύο ομοφυλόφιλες μητέρες που ζουν μαζί, η Νικ και η Τζουλς, νιώθουν τον κόσμο τους να καταρρέει, όταν τα δύο παιδιά τους, ο δεκαπεντάχρονος Λέιζερ και η δεκατοκτάχρονη Τζόνι, αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον βιολογικό τους πατέρα. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις προς τον μικρότερο αδελφό της, η Τζόνι κατορθώνει να βρει τον άγνωστο πατέρα, δηλαδή τον δότη από του οποίου το σπέρμα έμειναν έγκυες η Νικ και η Τζουλς. Είναι ο Πολ, μποέμ εργένης που διατηρεί ένα εστιατόριο. Η εμφάνισή του στους κόλπους της τετραμελούς οικογένειας, ανατρέπει κανόνες και δεδομένα, προκαλώντας κωμικές παρεξηγήσεις. Πρωταγωνιστούν οι Ανέτ Μπένινγκ, Τζούλιαν Μουρ, Μαρκ Ραφάλο, Μια Γουασίκοφσκα, Τζος Χάτσερτον. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Seven Films.

«Ο Σκοτ Πίλγκριμ εναντίον των επτά πρώην»

Βίντεο γκέιμ αισθητική


Το ομώνυμο κόμικ του Μπράιαν Λι Ο’ Μάλεϊ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Έντγκαρ Ράιτ. Ο σκηνοθέτης γοητευμένος από την εικονογραφία του Μάλεϊ δημιούργησε μια καταιγιστική περιπέτεια, με σκηνές που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο βίντεο γκέιμ, ενώ πολλοί χαρακτήρες μοιάζουν με manga. Ο κεντρικός ήρωας, ο Σκοτ Πίλγκριμ, ο μπασίστας μιας νεανικής μπάντας που έχει στο ενεργητικό του μια μακριά λίστα ερωτικών κατακτήσεων, ανακαλύπτει τον ιδανικό έρωτα στο πρόσωπο μιας εκκεντρικής κοπέλας. Για να την κατακτήσει όμως πρέπει πρώτα να νικήσει σε μονομαχία τις επτά προηγούμενες σχέσεις της που ελέγχουν απόλυτα την ερωτική της ζωή. Οι «πρώην» καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις και ακολουθούν σκηνές, κουνγκ φου, φιγούρες νίντζα και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε ένα τυπικό βίντεο γκέιμ.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «οι εμπειρίες των πρωταγωνιστών της ταινίας είναι επηρεασμένες από τον απίστευτο χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά από τις Nintendo κονσόλες. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ταινία είναι αποτέλεσμα έξαλλων υπερβολών. Άλλωστε όλοι οι νέοι υπερβάλλουν όταν περιγράφουν συμβάντα στη ζωή τους». Πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Σέρα, Ελίζαμπεθ, Γουίνστεντ, Άννα Κέντρικ, Κιέραν Κάλκιν κ.α. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη UIP.

«Ο θρύλος των ιπτάμενων φρουρών»

Τρισδιάστατη περιπέτεια φαντασίας


Ο Ζακ Σνάιντερ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την ταινία του «300», δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον ψηφιακό κόσμο του animation, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη σε 3D τα νεανικά μπεστ σέλερ της αμερικανίδας συγγραφέως Κάθριν Λάσκι.

Η ταινία ταξιδεύει τον θεατή στο ζωικό βασίλειο και πιο συγκεκριμένα, στην οικογένεια μιας μικρής κουκουβάγιας, του Σόρεν. Πριν πολλά χρόνια οι θρυλικοί πολεμιστές «Οι Φύλακες του Γκα Χουλ» ελευθέρωσαν τη φυλή του Σόρεν από τους σατανικούς «Αγνούς». Τα κατορθώματά τους έγιναν επικές ιστορίες και ο φτερωτός ήρωας ελπίζει να τους συναντήσει. Εξαιτίας όμως της απερισκεψίας του μεγαλύτερου αδελφού, του Κλαντ, ο Σόρεν βρίσκεται αιχμάλωτος από τον εχθρό.

Μετά από μια περιπετειώδη απόδραση, η μικρή κουκουβάγια κατευθύνεται στο αρχηγείο των Γκα Χουλ, για να ζητήσει βοήθεια. Η ηθοποιός Έλεν Μίρεν που δάνεισε τη φωνή της σε έναν από τους χαρακτήρες της ταινίας δηλώνει: «Πραγματικά λάτρεψα τις κλασικές, αρχέτυπες προσωπικότητες των χαρακτήρων και το γεγονός ότι όλη η ιστορία διαδραματίζεται στο ζωικό βασίλειο. Παρόλο που η ιστορία είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική, δεν αισθηματολογεί, αλλά εν τούτοις φέρει μια βαθιά αίσθηση ηθικής». Ακούγονται επίσης οι φωνές των Τζιμ Στέρτζις, Ράιαν Κουάντεν, Έμιλι Μπάρκλεϊ, Άντριεν ντε Φάρια, Χιούγκο Γουίβινγκ. Η ταινία προβάλλεται σε 3D και 2D στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη Village Films.

«Όνειρα σε άλλη γλώσσα»

Αφοπλιστική, παιδική σοφία


Το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη, μετά την πρόσφατη διάκρισή του στο Τέταρτο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 14-20 Οκτωβρίου. Η σκηνοθέτις καταγράφει τα όνειρα, τις προσδοκίες και την πραγματικότητα των παιδιών που βρέθηκαν στο σχολείο της Φανερωμένης, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, μετά από διάφορες τραυματικές εμπειρίες.

Ο πόλεμος, η φτώχια, οι διώξεις και οι προκαταλήψεις οδήγησαν αυτά τα παιδιά να βρουν καταφύγιο στο συγκεκριμένο σχολείο. Ένα από αυτά, ο Ραφαέλος από τη Γεωργία εξομολογείται στον κινηματογραφικό φακό ότι όταν κοιμάται ονειρεύεται Αρμένικα, ενώ η μκρή Περβίν από την Τουρκία που το έσκασε από τη χώρα της για να μορφωθεί, συμπληρώνει: «Ο άνθρωπος είναι σαν ένας κύβος ζάχαρη. Τον βάζεις στο τσάι σου και νομίζεις ότι του δίνει γεύση. Όταν όμως το καταλάβεις πια έχει λιώσει».

Αναφερόμενη στη διαδικασία των γυρισμάτων η Λουκία Ρικάκη τονίζει: «Έζησα όλο τον παλμό της δραστηριότητας του σχολείου και των παιδιών στο κέντρο της πόλης της Λευκωσίας. Εργαστήκαμε κυρίως με ένστικτο, πολλή αγάπη, άπειρες ώρες παρατήρησης και συνομιλίας με τα παιδιά κάθε ηλικίας για την ανακάλυψη της πραγματικότητας του άλλου. Κουβέντες της ψυχής καθόλου ρεπορταζιακές απ’ εκείνες που ξεκινούν σαν ψίθυρος και σιγά σιγά βρίσκουν το ηχόχρωμά τους». Η ταινία προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.