Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Ελληνικά συνεχίστηκε το Φεστιβάλ Βενετίας με την προβολή της ταινίας Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα και αφηγείται τη σχέση μία νέας κοπέλας, της Μαρίνας, με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της και με την καλύτερή της φίλη.

Παράλληλα, στην Εβδομάδα Κριτικής προβάλλεται και η Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουµέρκα, ενώ η ταινία µικρού µήκους του Γιώργου Ζώη Casus Βelli ενθουσίασε το κοινό.

Την Παρασκευή προβλήθηκε το νέο φιλμ της Σοφία Κόπολα Somewhere με τους Στήβεν Ντορφ και Ελ Φάνινγκ. Η ταινία πραγματεύεται την αναγνωρισιμότητα και όλα όσα αυτά αυτή συνεπάγεται.

Ο τρόπος ζωής του Τζόνι Μάρκο, ηθοποιού του Χόλυγουντ, θα ανατραπεί όταν αναλαμβάνει την ανατροφή της εντεκάχρονης κόρης του Cleo. Ενδεχομένως η Κόπολα να αντλεί από τις προσωπικές της εμπειρίες με τον πατέρα της γι’ αυτή την ταινία η οποία ακολουθεί τα χνάρια του «Χαμένοι στη Μετάφραση», με την σκηνοθέτιδα να κρατάει στις σκηνές ένα χαλαρό ρυθμό.

«Πιστεύω όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους σιχαίνονται τη δουλειά τους». Με αυτή τη φράση ξεκινάει η ταινία I’m Still Here του Κέισι Άφλεκ, που παρουσιάζει τη σκοτεινή διαδρομή του Χοακίν Φοίνιξ από επιτυχημένο ηθοποιό σε μουσικό της χιπ χοπ.

Ο Άφλεκ παρουσιάζει τις πιο προσωπικές στιγμές της καθημερινότητας του Φοίνιξ τους μήνες που ακολούθησαν την ανακοίνωση του ότι αποχωρεί από την υποκριτική για να ακολουθήσει το όνειρό του, που είναι η μουσική.

Το φιλμ είναι έξυπνα δουλεμένο και κάποιες φορές διασκεδαστικό και όπως τονίζει ο σκηνοθέτης σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται δεν είναι «φάρσα» αλλά ακόμα και αν είναι, ο Φοίνιξ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.