Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Αριστοτεχνική διάρρηξη πινακοθήκης
Εργα του κορυφαίου Κερκυραίου ζωγράφου Αγγελου Γιαλλινά έκαναν φτερά
Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές μετά τη διαπίστωση ότι άγνωστος αριθμός πινάκων ζωγραφικής του Κερκυραίου ζωγράφου Αγγελου Γιαλλινά έκαναν «φτερά» από το σπίτι του, που είχε μετατραπεί σε πινακοθήκη, στο κέντρο της Κέρκυρας.

Το λιμάνι της Κέρκυρας, τέλη 19ου αιώνα
Για την κλοπή, που αποδίδεται σε σπείρα ειδικευμένη στα έργα τέχνης, ενημερώθηκε η Ιντερπολ.

Η κλοπή διαπιστώθηκε προχθές, όταν βρέθηκε ανοιχτή η κεντρική πόρτα εισόδου, αλλά είναι άγνωστο πότε έγινε, καθώς το σπίτι ήταν κλειστό και τελευταία φορά οι υπεύθυνοι του «Ιδρύματος Γιαλλινά» το ήλεγξαν πριν από περίπου 20 μέρες! Τώρα επιχειρείται και η απογραφή των κλοπιμαίων μεταξύ των 500 πινάκων και ταπισερί που υπήρχαν στον χώρο. Οι Αρχές επισήμαναν ότι το σπίτι είχε συναγερμό, τον οποίο όμως απενεργοποίησαν οι δράστες.

Ο Αγγελος Γιαλλινάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1857 κι εκεί πέθανε το 1939. Σπούδασε στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας και ύστερα σε Βενετία, Νάπολη και Ρώμη. Εγινε γνωστός πανευρωπαϊκά, κυρίως για τις υδατογραφίες με τοπία και φυσικά λιμάνια της Κέρκυρας. Το ύφος του (διάχυτη διαβάθμιση του χρώματος στα πρότυπα της ακουαρέλας και παρ' όλα αυτά τέλεια απόδοση των λεπτομερειών), πιο κοντινό στη Σχολή του Μονάχου παρά στην Επτανησιακή Σχολή, τον έχρισε έναν από τους πιο αξιόλογους και δημοφιλείς ζωγράφους της εποχής. Εργα του, που θεωρούνται μεγάλης αξίας, κοσμούν ανάκτορα στην Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και αλλού, καθώς και πολλά μουσεία. Οταν πέθανε, το πατρικό του μετατράπηκε σε πινακοθήκη και συγκροτήθηκε το «Ιδρυμα Γιαλλινά» για τη διαχείρισή του έργου του.