Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΗΤΑΤΟΣ.. ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

Γ. Καραμέρος - Σ. Χαριτάτος
«Καλώς να ορίσουν οι ανταγωνιστές μας!»
Το τηλεοπτικό δίδυμο που στην εκπομπή του «παντρεύει» την ενημέρωση και την ψυχαγωγία επιστρέφει δηλώνοντας «ετοιμοπόλεμο» μπροστά στην πρόκληση μιας δύσκολης χρονιάς
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ | Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010



Τερμάτισαν πρώτοι σε επίπεδο συνολικής τηλεθέασης στην πρωινή ζώνη την προηγούμενη σεζόν και εισήγαγαν τον «παρεξηγημένο» όρο infotainment (συνδυασμός ενημέρωσης και ψυχαγωγίας) προκαλώντας αφενός πολλές συζητήσεις, αφετέρου πολλές αντιγραφές. Οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής «10 με 1 μαζί» που κάνει αύριο πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 μιλούν στο «Βήμα» για όσα τους έμαθε η περυσινή σεζόν και όσα τους επιφυλάσσει η εφετινή,σε επίπεδο ανταγωνισμού.

- Σε τι θα διαφοροποιηθεί η εκπομπή σας σε σχέση με πέρυσι;

Σπύρος Χαριτάτος: «Σαφώς έχουμε βελτιωθεί οι ίδιοι. Θεωρούμε ότι έχουμε μια από τις καλύτερες δημοσιογραφικές ομάδες στην τηλεόραση, τόσο σε εμπειρία όσο και σε ποιότητα ανθρώπων. Η ομάδα μας έχει δυναμική και έχουμε τη στήριξη του καναλιού».

Γιώργος Καραμέρος: «Κάναμε ουσιαστικές προσθήκες και στο κομμάτι της ενημέρωσης και στο κομμάτι της ψυχαγωγίας. Κρατήσαμε τις δυνάμεις μας, δηλαδή τις στήλες μας, και κάναμε προσθήκες στον ενημερωτικό τομέα μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Είμαστε καλύτεροι κι εμείς, γιατί πέρυσι βρεθήκαμε εξαπίνης. Εφέτος είμαστε πιο προσγειωμένοι και γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες της ζώνης».

Σ.Χ.: «Ολο το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο μείναμε εκτός τηλεοπτικού αέρα, γυρίσαμε σε πολλά μέρη και εισπράξαμε από τον κόσμο όχι μόνο καλά λόγια αλλά και παρατηρήσεις και παράπονα που αφορούν τον τρόπο που διαχειρίζεται η τηλεόραση την πραγματικότητα. Σ΄ αυτά θα πατήσουμε, ήταν μεγάλη περιουσία για μας».

Γ.Κ.: «Ακούμε πολύ τον κόσμο και έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτό που έρχεται».

- Δεδομένης της κρίσης θα αλλάξουν οι ισορροπίες της εκπομπής; Θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο ενημερωτικό και λιγότερο στο ψυχαγωγικό κομμάτι;

Γ.Κ.: «Οχι, εμείς κινούμαστε πάντα με βάση την επικαιρότητα. Η αγωνία του κόσμου δεν είναι τι θα γίνεται στην τηλεόραση αλλά αν θα έχει δουλειά αύριο. Αυτό δεν μπορείς να το αγνοείς αλλά δεν μπορείς να το αφήσεις να σε καταβάλει κιόλας. Θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε λίγο».

Σ.Χ.: «Διαβάζουμε τα σημάδια και αποφασίζουμε. Μπορεί σε κάποια χρονική στιγμή να χρειαστεί περισσότερη ενημέρωση και αυτό θα κάνουμε. Αλλά όταν χρειαστεί να ρεφάρουμε λίγο την κατάσταση και να ψυχαγωγηθεί ο κόσμος, θα το κάνουμε».

- Πέρυσι η συνταγή σας ήταν καινούργια.Εφέτος οι ανταγωνιστές σας σάς ξέρουν καλά και ενδεχομένως να σας αντιγράψουν κιόλας.Αυτό κάνει πιο σκληρό τον ανταγωνισμό με παρόμοιες δόσεις infotainment;

Σ.Χ.: «Και πέρυσι κάποιοι το προσπάθησαν. Καλώς να ορίσουν!».

Γ.Κ.: «Σημασία δεν έχει μόνο τι κάνεις αλλά και ποιος το κάνει. Και εγώ είδα προσπάθειες να γίνει το infotainment, το οποίο δεν είναι και δικός μας όρος. Αλλοι χαρακτήρισαν έτσι αυτό που κάναμε. Εμείς κάνουμε ενημέρωση και ψυχαγωγία. Κάποιος που δεν διαβάζει το πρωί εφημερίδες και πάει να κάνει ενημέρωση φαίνεται. Κακά τα ψέματα, μην κοροϊδευόμαστε...».

Σ.Χ.: «Παρθενογένεση δεν υπάρχει. Τώρα, αν κάποιοι θελήσουν να μας αντιγράψουν, πιστεύω ότι θα μας κάνουν καλύτερους».

- Σας ζητήθηκε να είστε σχολιαστές στο δελτίο ειδήσεων; Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;

Σ.Χ.: «Ναι, είναι αλήθεια. Μας ενδιαφέρει. Απλώς μας τέθηκε ως ερώτημα αν και εφόσον χρειαστεί να γίνει αν θέλουμε, δεν μας ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο και άμεσα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το ότι να βρεθούμε εμείς στο δελτίο είναι ανατροπή. Από το κοινό θα είναι καλοδεχούμενη μια τέτοια κίνηση, αλλά για όσους χειρίζονται αυτές τις ισορροπίες θα πρέπει να το δουλέψουν πολύ μέσα τους και μέσα από τα στερεότυπα της ενημέρωσης. Και δεν αναφέρομαι μόνο σ΄ εμάς αλλά και σε άλλα πρόσωπα που τραβούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και συζητήθηκαν για το συγκεκριμένο κόνσεπτ».

- «Μονομαχήσατε» με το «Τop Chef» για την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και κερδίσατε;

Σ.Χ.: «Της προτάθηκε να είναι στο “Τop Chef”. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι σε μια ζωντανή εκπομπή θα έπρεπε τρεις στις πέντε ημέρες να είχε μαγνητοσκοπημένη την ενότητά της. Της είπαμε ότι είναι στριμωγμένα τα πράγματα και ότι θέλαμε να είναι κοντά μας. Η λογική του μαγνητοσκοπημένου δεν φέρνει κοντά τον τηλεθεατή. Το σκέφτηκε και μας είπε ότι νιώθει πιο υγιής κοντά μας, και ότι αν όντως είναι τόσο καλές οι προκλήσεις θα έλθουν και στο μέλλον. Το γεγονός ότι επένδυσε σε αυτό που ζει με κάποιους ανθρώπους είναι πολύ όμορφο και την ευχαριστούμε δημόσια».
«ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ»

- Στην πρωινή ζώνη μπαίνουν νέοι παίκτες,ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά,και παραμένει και η παλαιότερη όλων Ελένη Μενεγάκη.Ποιον θεωρείτε ισχυρότερο αντίπαλο;

Γ.Κ.: «Εγώ νομίζω ότι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη διαδρομή στη ζώνη είναι η Ελένη Μενεγάκη. Το Μega κάνει αλλαγή στα πρόσωπα αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο ύφος και στο περιεχόμενο της εκπομπής. Θεωρώ ότι η Μενεγάκη είναι ο ισχυρός παίκτης στη ζώνη. Δεν μετράει όμως μόνο ο παρουσιαστής, μετράει και το περιεχόμενο. Κι εμείς έχουμε πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο, ειδικά εφέτος». Σ.Χ.: «Η Ελένη Μενεγάκη είναι εξαιρετικά έμπειρος παίκτης στο επικοινωνιακό κομμάτι και ξέρει να τραβάει το ενδιαφέρον του τηλεθεατή. Αυτό δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Οποιος πει ότι σχόλασε ή ότι ανήκει στο παρελθόν θα πρέπει να είναι αφελής. Ο πιο έμπειρος παίκτης αυτή τη στιγμή στη ζώνη είναι η Μενεγάκη».

- Παραβλέπετε όμως και το γεγονός ότι η Ελένη Μενεγάκη υπέστη σημαντική φθορά λόγω της κακής διαχείρισης της προσωπικής ζωής της και δεν μοιάζει να είναι τόσο ισχυρός παίκτης όσο ήταν σε επίπεδο τηλεθέασης.

Σ.Χ.: «Αυτό που μετράει είναι μόνο η επόμενη ημέρα. Η Μενεγάκη είναι εδώ. Ηταν τρίτη σε τηλεθέαση στο α΄ εξάμηνο και τερμάτισε δεύτερη στο τέλος. Με δύο- τρία επικοινωνιακά περιστατικά, έτσι όπως είναι η ζωή της, η Ελένη μπορεί να πάρει τη σεζόν ολόκληρη».

Γ.Κ.: «Μπορούν να βλέπουν εμάς στην εκπομπή και να βλέπουν στα περιοδικά και το βράδυ στα δελτία τους άλλους. Τη δική μας ζωή και το δικό μας περιεχόμενο θα τα βλέπουν 10 με 1. Ούτε εμένα στην παιδική χαρά θα δουν ούτε τον Σπύρο στο γυμναστήριο». - Είναι στο χέρι των τηλεοπτικών προσώπων λοιπόν το να μη δημοσιοποιηθεί η ζωή τους από παπαράτσι ή από εκπομπές;

Γ.Κ.: «100%!». Σ.Χ.: «Σαφώς και μπορεί να βρεθείς κρεμασμένος στα μανταλάκια του περιπτέρου. Αλλά το πώς θα αντιδράσεις ή θα το διαχειριστείς και το πόσο θα μείνεις κρεμασμένος στα μανταλάκια, αυτό εξαρτάται από σένα».

Σ.Χ.: «Η ανασφάλεια των τηλεοπτικών προσώπων τούς οδηγεί να ξεπουλάνε τα πάντα. Τα παιδιά τους, τις προσωπικές τους στιγμές. Κατανοητό ότι θέλουν να επιβιώσουν, αλλά υπάρχουν και κάποιες αρχές. Εγώ δεν θέλω να στείλω το παιδί μου στον ψυχολόγο για να κάνω τηλεοπτική επιτυχία. Το να βάλω το παιδί μου σε διαδικασία πίεσης και να είναι δακτυλοδεικτούμενο είναι τραγικό. Κι εγώ βάφτισα τα παιδιά μου και πήγα διακοπές, αλλά δεν το είδατε. Δεν το καλλιέργησα. Δεν πουλώ, δεν πουλάμε την προσωπική ζωή μας».

Σ.Χ.: «Ο καθένας ας κάνει ό,τι γουστάρει. Αν θέλει βγάζει τη ζωή του στη σέντρα. Η ουσία είναι ότι τη δύναμη την έχει ο τηλεθεατής. Αυτός θα αποφασίσει στο τέλος τι θα επιλέξει».



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=356808&dt=26/09/2010#ixzz10uAmvGA1