Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΡΟΛΟ...


Αλάτι σε σούπα κατασκόπων
Η ερμηνεία της Αντζελίνα Τζολί στον νέο Ψυχρό Πόλεμο του Χόλιγουντ
Του Δημητρη Mπουρα / dbouras@kathimerini. gr


ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Νόις
Ερμηνεία: Αντζελίνα Τζολί, Λιβ Σράιμπερ, Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, Ντανιέλ Ολμπρίσκι, Ντάνιελ Πιρς, Ογκαστ Ντίελ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Στο ασπρόμαυρο ψυχροπολεμικό θρίλερ «Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας» (1962) ο Φρανκ Σινάτρα ενσαρκώνει ένα βετεράνο στρατιωτικό, με παράσημα για τη δράση του στον πόλεμο της Κορέας, που αποδεικνύεται ότι είναι ο εκτελεστικός βραχίονας μιας κομμουνιστικής συνωμοσίας. Ο ήρωας πολέμου υπέστη πλύση εγκεφάλου κι έγινε τυφλό όργανο των «κόκκινων». Μισό αιώνα μετά, στο έγχρωμο «Salt», που ηχεί όπως οι συμφωνίες για την πυρηνική ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης στα χρόνια που ο κόσμος ήταν μοιρασμένος στα δύο, η Αντζελίνα Τζολί ενσαρκώνει μια πρωτοκλασάτη πράκτορα της CIA, την Εβελιν Σολτ, που κατηγορείται για προδοσία. Η Αμερικανίδα ηθοποιός δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα ρόλο που θυμίζει άλλοτε τον Τζέιμς Μποντ στις παλιές του εποχές κι άλλοτε τον Τζέισον Μπορν στις πρόσφατες ταινίες που βασίστηκαν στα μυθιστορήματα του Τζον Λάντλαμ.

Η ιστορία ξεκινάει στη Βόρεια Κορέα όπου κρατείται η Σολτ με την κατηγορία της κατασκοπείας, πράγμα που σημαίνει πως κινδυνεύει η ζωή της. Αναπάντεχα, ο εφιάλτης έχει αίσιο τέλος, ο θηλυκός Μποντ ανταλλάσσεται με ένα Βορειοκορεάτη κατάσκοπο και ωσονούπω ο σκηνοθέτης Φίλιπ Νόις μπαίνει στο ψαχνό. Η ηρωίδα του επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και φαίνεται ευτυχισμένη στο πλευρό του συζύγου της, ενός Γερμανού... αραχνολόγου, μέχρι τη στιγμή που ένας Ρώσος κατάσκοπος αυτομολεί στις ΗΠΑ. Στην ανάκριση, ο Ρώσος αποκαλύπτει μια συνωμοσία σχεδιασμένη από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και καταγγέλλει την Σολτ ως μέλος μιας σατανικής οργάνωσης Ρώσων. Η Σολτ το σκάει και προσπαθεί να αποδείξει πως είναι αθώα, όμως όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως συνηγορούν για το αντίθετο. Τα φαινόμενα συνήθως απατούν.

Με το «Salt» το Χόλιγουντ επαναφέρει στο προσκήνιο την κομμουνιστική απειλή, που αποτέλεσε τον πυρήνα των κατασκοπικών περιπετειών κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει. Ο διπολισμός και η ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχουν δώσει τη θέση τους στις περιφερειακές εντάσεις ή εκρήξεις. Οι Ρώσοι πια δεν είναι συλλήβδην οι κακοί και ο εφιάλτης της τυφλής τρομοκρατίας, που παίρνει τη μορφή ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα, έχει υποκαταστήσει τον εφιάλτη ενός παγκοσμίου πολέμου.

Πέρα απ' όλα αυτά και παρά το σενάριο, που αποτελεί μια συρραφή από απίστευτες καταστάσεις και εύκολες λύσεις στα κομβικά σημεία της δραματουργίας, το «Salt» είναι ένα καλογυρισμένο φιλμ με μια εξαιρετική Αντζελίνα Τζολί. Ολόκληρη η ταινία είναι στους ώμους της.