Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

160 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ !





Την καταβολή 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών, που αφορούν στις συνταγές του περασμένου Μαϊου, απόφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γεγονός που άνοιξε την «όρεξη» και άλλων επαγγελματιών της υγείας. Η καταβολή των χρημάτων στους φαρμακοποιούς θα γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Γιατροί συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικά κέντρα, προνοιακά ιδρύματα, διαμαρτύρονται για την «προνομιακή μεταχείριση του κλάδου των φαρμακοποιών» και διεκδικούν την εξόφληση των ποσών που τους οφείλει ο Οργανισμός από τις αρχές του 2011, και όχι από τον προηγούμενο μήνα, όπως επισημαίνουν.

«Γίνεται προφανές στους πολίτες, αλλά και στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ότι λεφτά υπάρχουν και άρα κάθε καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς είναι καταχρηστική και παραβαίνει ουσιωδώς τους όρους της σύμβασης μεταξύ του οργανισμού και των πιστωτών του ιατρών, κλινικών και εργαστηριακών» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, οι εκπρόσωποι της Ένωσης  Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ), με αφορμή την ανάρτηση στη Διαύγεια της σχετικής απόφασης που αφορά την εξόφληση των φαρμακοποιών.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διεκδικεί  570 εκατ. ευρώ από παλαιά χρέη από τον ασφαλιστικό οργανισμό, δηλαδή χρέη του 2011, αλλά και την καταβολή των ποσών για τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων από τον περασμένο Μάρτιο. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί δίνουν… πίστωση χρόνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με τα χρωστούμενα, ειδάλλως απειλούν με κινητοποιήσεις.

Με διακοπή  των συμβάσεων απειλούν όμως και οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με την  Πανελλήνια  Επαγγελματική  Ένωση Βιοπαθολόγων, τα χρέη των τελευταίων δύο ετών αγγίζουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει  και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, οι οφειλές προς τον κλάδο για νοσήλια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ.