Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016


Στο πένθος η Ιταλία: Τους 268 έφτασαν οι νεκροί


Στο πένθος η Ιταλία: Τους 268 έφτασαν οι νεκροί


Οι δραματικές κραυγές πολιτών μετά τον φονικό σεισμό - Αγανάκτηση και πολλά ερωτήματα για την αποτυχία πρόληψης - Τι αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα


Την ώρα που ολόκληρη η Ιταλία είναι βυθισμένη στο πένθος μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους συνεχίζει να ανεβαίνει δραματικά.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, τα θύματα του σεισμού στην κεντρική Ιταλία έχουν φτάσει πλέον τα 268.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας Porta a porta, του καναλιού Rai Uno, μετέδωσε ότι βάσει των στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, έχουν ανασυρθεί 208 άνθρωποι νεκροί στο χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Ο απολογισμός της Rai βασίζεται και σε δήλωση πυροσβέστη ότι αργά το απόγευμα ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί από το ξενοδοχείο «Roma», το πιο γνωστό της Αματρίτσε.

Ο προσωρινός, επίσημος, απολογισμός των θυμάτων από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι 250 νεκροί, αλλά συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε τις επόμενες ώρες και να ξεπεράσει τους 300.
Οι δραματικές κραυγές για βοήθεια μετά το σεισμό στην Ιταλία


Συγκλονίζουν οι κραυγές για βοήθεια από δεκάδες πολιτών στην κεντρική Ιταλία λίγα λεπτά μετά το φονικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έσβησε ολόκληρα χωριά από το χάρτη.

Ηχητικό ντοκουμέντο της ιταλικής αστυνομίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιταλικός Τύπος καταγράφει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από πολίτες που περιγράφουν σκηνές «αποκάλυψης» σε Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

«Βοηθήστε μας. Έγινε σεισμός. Έχω όλη την οικογένειά μου κάτω από τα συντρίμμια», διακρίνονται ανάμεσα στους λυγμούς τα λόγια ενός άνδρα που καλεί στα κεντρικά της αστυνομίας ζητώντας να έρθουν άμεσα διασώστες.

Πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω χρειάζεται να σας ακούσουν ήρεμο», ακούγεται από την άλλη γραμμή ο αστυνομικός, ο οποίος επιχειρεί να καθησυχάσει τον πανικόβλητο άνδρα.

«Το ξέρω, το ξέρω, αλλά…», απαντά εκείνος και η γραμμή κόβεται.

«Σεισμός, σεισμός», ακούγεται να φωνάζει μία γυναίκα που με τη σειρά της κάλεσε την ιταλική αστυνομία.

Αγανάκτηση και πολλά ερωτήματα για την τραγωδία


Στο μεταξύ, τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται και ο ιταλικός Τύπος διερωτάται γιατί αυτή η προβλέψιμη ανθρώπινη καταστροφή δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί.

Τα ιταλικά Μέσα κάνουν λόγο για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτές στον τόπο της καταστροφής συγκρίνουν τα σεισμόπληκτα χωριά με βομβαρδισμένες πόλεις. Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων διακρίνεται μια αναμφισβήτητη αγανάκτηση, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν τα μικρά γραφικά χωριά όταν αυτά επλήγησαν από την καταστροφή. Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιάνα, αυτής της χαρακτηριστικής της ιταλικής γαστρονομίας συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Στη συνέχεια ο ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, "πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο" να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.

Για πολλούς σχολιαστές ο πολύ βαρύς απολογισμός ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί, αντίθετα από τον ίδιο τον σεισμό. Η Ιταλία είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και αυτή η ιδιαιτερότητά της είναι πασίγνωστη: "Η Ιταλία είναι κατά κάποιον τρόπο προορισμένη να έχει σεισμούς και αυτό το ξέραμε ανέκαθεν", γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Linkiesta. "Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 1.300 πιο καταστροφικών σεισμών που έχουν σημειωθεί κατά τη δεύτερη χιλιετία στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί στην Ιταλία", συνεχίζει. "Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε μοιρολάτρες", εξηγεί, "αλλά να επισημάνουμε το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να εμφυσήσουν στη χώρα μια αληθινή κουλτούρα για την πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς". "Απέχουμε πολύ ακόμη απ' αυτό", επιβεβαίωσε ο Φραντσέσκο Περντούτο, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων.

Για να εξηγηθεί αυτή η τρομερή διαπίστωση, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια η γεωγραφική θέση της Ιταλίας, ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, 24 εκατ. άνθρωποι να ζουν σε σεισμική ζώνη 1, που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτή η επικίνδυνη ζώνη διασχίζει ολόκληρη τη χώρα από τον βορρά στον νότο (από τη βόρεια Τοσκάνη έως τη Σικελία).

"Το 80% των κτιρίων στις ζώνες υψηλού κινδύνου δεν θα άντεχαν σ' έναν σεισμό όπως αυτός", τονίζει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι, πολιτικός μηχανικός εξειδικευμένος στη σεισμική μηχανική και ερευνητής. "Σ' ολόκληρη την Ιταλία, 80% των κτιρίων είναι ιστορικές κατασκευές που χρονολογούνται πριν από το 1981", υπενθυμίζει ο Μαρτέλι στο BFM.

Ο σεισμολόγος Μάσιμο Κόκο υπογραμμίζει σε άρθρο της Fatto Quotidiano πως η νομοθεσία δεν επιβάλλει την προσαρμογή αυτών των κτιρίων στις αντισεισμικές προδιαγραφές πέραν των δομικών μερών τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν μόνο να πραγματοποιήσουν μελέτες για το κατά πόσο είναι ευάλωτα τα κτίρια που διαθέτουν. Και μετά μπορούν, αν θέλουν, να τα ενισχύσουν ή όχι.

Η Corriere della Sera επισημαίνει πως στη Λ' Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσει εξίσου παλιά και νέα κτίρια. Δεν είναι λοιπόν τόσο η ηλικία τους που μετράει, όσο το αν έχουν επισκευαστεί ή όχι.

Μετά τον σεισμό στη Λ' Άκουιλα, 2 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε, ένα ίδρυμα που η στρατηγική θέση του, μέσα στη σεισμογενή ζώνη, το είχε εξάλλου σώσει από το κλείσιμο. Όμως τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano. Και τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, το νοσοκομείο απλούστατα κατέρρευσε.

Αντίθετα πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η La Repubblica, χαιρετίζουν τα έργα που έγιναν στη Νόρτσα, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και επέτρεψαν στην πόλη να γλιτώσει το χειρότερο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που ερωτήθηκαν από την Il Fatto Quotidiano, η προτεραιότητα είναι να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις και η εκπαίδευση στην πρόληψη.

"Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαθέτει κάθε χρόνο ένα ποσό στον προϋπολογισμό της με στόχο να επιτευχθεί η ασφάλεια από τους σεισμούς σε διάστημα μιας δεκαετίας", λέει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι. "Αντιθέτως κάθε χρόνο μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση".

Σύμφωνα με τη Linkiesta, τα κεφάλαια που προορίζονται για την αντισεισμική πρόληψη μειώθηκαν από τα 145 εκατ. ευρώ το 2015 στα 44 εκατ. ευρώ φέτος.

"Θα πρέπει να αρχίσουμε μια σοβαρή επιχείρηση εκπαίδευσης που θα κάνει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει περισσότερο τους κινδύνους που υπάρχουν στα εδάφη που κατοικεί", καταλήγει από την πλευρά του ο Φραντσέσκο Περντούτο, απαντώντας στην Il Fatto Quotidiano.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων προσθέτει πως, σύμφωνα με πολλές μελέτες, 20% έως 50% των θανάτων στη διάρκεια ενός σεισμού στις σεισμογενείς ζώνες οφείλονται σε εσφαλμένες συμπεριφοράς.


Περισσότερα

Βίτσας: 60.000 μετανάστες δεν είναι τεράστιος

Μας ανησυχεί η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία»

Βίτσας: 60.000 μετανάστες δεν είναι τεράστιος αριθμός

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 31-33 καταυλισμοί και να προχωρήσει το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε σπίτια και ξενοδοχεία, είπε ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας

Την άποψη ότι οι περίπου 60.000 εγκλωβισμένοι μετανάστες σε όλη τη χώρα δεν είναι και τεράστιος αριθμός διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ισχύει αν τους μοιράσει κανείς «χωρίς να βγάζουμε φοβικά σύνδρομα στους 200 από τους 300 δήμους της χώρας, και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα είναι μεγαλύτερα τα κέντρα και θέλουν και οι μετανάστες να πάνε».

Αναπτύσσοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του αριθμού των μεταναστών σε όλη τη χώρα ο κ. Βίτσας είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι από τα περισσότερα από 50 κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική μόνο Ελλάδα στόχος είναι να περιοριστούν σε 31-33 σε όλη τη χώρα «και ταυτόχρονα να αυξηθεί η φιλοξενία σε σπίτια και ξενοδοχεία μέσω του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και να αυξηθεί η μετεγκατάσταση σε χώρες της Ευρώπης».

Όπως είπε από τα κέντρα αυτά εξαιρείται η Θράκη και ορισμένοι νομοί που βρίσκονται στα σύνορα.

«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κατάσταση ώστε κάθε περιφέρεια να αναλάβει ένα βάρος όταν και εφόσον χρειαστεί» συμπλήρωσε αναφερόμενος στην υπόθεση της Κρήτης και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη του σχεδίου για μεταφορά 2.000 μεταναστών στο νησί.

Μιλώντας, τέλος, για την κατάσταση στην Τουρκία είπε ότι «δεν είναι ομαλή» προσθέτοντας ότι η κατάσταση στα νοτιοανατολικά της μας ανησυχεί «γιατί όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί θα παραμένουν οι προσφυγικές ροές».


Περισσότερα

Βούλευμα-κόλαφος των δικαστών Πειραιά για τον 77χρονο -Δεν βοήθησε τους ναυαγούς, αλλά διευκόλυνε τη διαφυγή του


Φωτογραφία: Eurokinissi/Αλέξανδρος Ζωντανός
Φωτογραφία: Eurokinissi/Αλέξανδρος Ζωντανός
Όχι μόνο δεν βοήθησε τους ναυαγούς και δεν ενημέρωσε το Λιμενικό, αλλά προέβη και σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες διευκόλυνσης της διαφυγής του».
Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία ότι ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ανοικτά της Αίγινας, πρέπει να προφυλακιστεί.
Στο βούλευμα που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρεται ότι «οι ισχυρισμοί του ότι ο ίδιος έκανε σήματα σε παραπλέοντα σκάφη, φώναζε, πατούσε το κλάξον και κουνούσε ένα κοντάρι στο χέρι του κάνοντας σινιάλο ουδόλως επιβεβαιώνονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις». Σε μία από αυτές τις καταθέσεις, διασωθείς του ναυαγίου δηλώνει: «Ακουγα έναν από τους ναυαγούς να φωνάζει προς το σκάφος: “Πέτα ένα σωσίβιο, ρε!” Αυτός μας αγνόησε πλήρως».
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο 77χρονος χειριστής του ταχυπλόου «Ντουέντε» όφειλε, «κατά τον νόμο και κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής», να ενημερώσει τις λιμενικές αρχές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κατηγορούμενος κάλεσε αρχικά τον φίλο του και συντηρητή του ταχυπλόου Π.Ι.
Επίσης, ο 77χρονος φέρεται να κάλεσε τον Ν.Λ., φίλο του και πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας και δημοτικό σύμβουλο του νησιού, ο οποίος ήταν πλοίαρχος της θαλαμηγού «Ντουέντε ΙΙ». Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη στιγμή της σύγκρουσης η 18 μέτρων, με σημαία Παναμά, θαλαμηγός βρισκόταν στη θέση Απόνησο Αγκιστρίου, 5-6 ναυτικά μίλια από τη θέση του ταχυπλόου. Σε δική του κατάθεση, πάντως, ο Π.Ι. αναφέρει ότι εκείνος κάλεσε τον Ν.Λ. μεταφέροντας την παράκληση του κ. Λυκουρέζου να τον παραλάβει και να τον αποβιβάσει στο λιμάνι της Αίγινας. Λίγα λεπτά αργότερα ένα μικρό φουσκωτό 3,5 μέτρων, το οποίο οδηγούσε 52χρονος εργαζόμενος στη θαλαμηγό παρέλαβε τον κ. Λυκουρέζο. Τελικά τον άφησε στο λιμάνι του Φάρου (1,5 χλμ. από την Αίγινα), καθώς παραπονέθηκε για πόνους στη μέση.
Όπως γράφει το βούλευμα που δημοσιεύει η Καθημερινή: «Θα ανέμενε κανείς να ειδοποιήσει πρώτα το Λιμενικό και να μεταβεί ο ίδιος στο πλησιέστερο λιμάνι της Πέρδικας, αφού ήδη είχε υπάρξει μέριμνα για τη ρυμούλκηση του σκάφους, μαζί με τους λοιπούς τρεις συνεπιβαίνοντες και όχι να καταλήξει ύστερα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με φίλους του σε άλλο μέρος όπου αναμένει να τον παραλάβει αυτοκίνητο». Κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι αυτές ήταν «προπαρασκευαστικές κινήσεις διαφυγής», οι οποίες «δεν τελεσφόρησαν».
Ακολούθως, σύμφωνα με το βούλευμα, ο 77χρονος προσήλθε αυτοβούλως στις λιμενικές αρχές σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το δυστύχημα «ενόψει του ότι ο κλοιός γύρω του πράγματι είχε στενεύσει, οι Αρχές τον αναζητούσαν και ήταν άλλωστε γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία».
Ακόμη το Συμβούλιο έκρινε ότι τα προβλήματα υγείας του κ. Λυκουρέζου δεν είναι αρκετά για τη μη προφυλάκισή του, καθώς δεν τον είχαν εμποδίσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση ταχύπλοου σκάφους. 


Περισσότερα

Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν στο σεισμό στην Ιταλία

Ενώ οι διασώστες, δύο και πλέον 24ωρα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία εξακολουθούν να ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια, στο φως έρχονται σιγά σιγά και οι συγκλονιστικές ιστορίες μικρών και μεγάλων που έχασαν τη ζωή τους στα χαλάσματα.
Εντωμεταξύ, ο μέχρι τώρα απολογισμός θέλει τους νεκρούς να φθάνουν τους 268 και τους τραυματίες τους 400, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος.
Τα περισσότερα από τα θύματα βρέθηκαν στα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οδυρμό προκαλεί ο θάνατος της μόλις 18 μηνών Μαριζόλ, οι γονείς της οποίας είχαν σωθεί από το φονικό σεισμό του 2009 στην Ακίλα.
Τις συγκλονιστικές ιστορίες των θυμάτων από το σεισμό στην Ιταλία μεταφέρει η «La Stampa»:
Η Τιτσιάνα Λο Πρέστι, 60 ετών ήταν αξιωματούχος του εθνικού τμήματος εμπειρογνωμόνων σε θέματα σεισμών. Ολόκληρη τη ζωή της την είχε περάσει στα γραφεία της Πολιτικής Άμυνας, καταστρώνοντας στρατηγικές για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ο σεισμός τη βρήκε στο πατρικό της σπίτι, όπου είχε πάει να βοηθήσει την ηλικιωμένη μητέρα της, η οποία αυτές τις μέρες είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Μεταξύ των θυμάτων, ο επικεφαλής της Τροχαίας Εζιο Τούλι, 42 ετών. Σκοτώθηκε μαζί με τους δύο γιους του, ηλικίας 14 και 12 ετών στο χωριό Αματρίτσε, όπου είχε πάει διακοπές με την οικογένειά του. Σώθηκε η σύζυγός του.

O Τζιαμπάολο Πάτσε, ηλικίας 43 ετών εργαζόταν στην ιταλική αστυνομία. Για πολλά χρόνια έζησε και εργάστηκε στην Πεσκάρα, όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν να μιλούν για το ήθος τους. Την στιγμή του σεισμού ήταν μόνος του στο σπίτι του στο Ριέτι.

Σπαραγμό προκαλεί ο θάνατος της μικρής, 18 μηνών, Μαρισόλ Πιερμαρίνι. Η μητέρα της μικρής είχε επιζήσει από το σεισμό στην Ακίλα το 2009 και είχε μετακομίσει μαζί με τον σύντροφό της Μασιμιλιάνο, στο Αματρίτσε.

H Αριάννα Μασκιαρέλι, 15 ετών σκοτώθηκε από την κατάρρευση του σπιτιού των παππούδων της. Βρέθηκε στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο για να κάνει τις διακοπές της λίγο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία.

Ελίζα Καφίνι, 14 ετών. Πήγε να απολαύσει τις διακοπές της μαζί με τον 8χρονο ξάδερφό της στην γιαγιά τους στην Πεσκάρα. Βρέθηκαν και οι δύο νεκροί.

O Αντρέα Κοσού, 47 ετών ήταν λάτρης των σκύλων, έχοντας στο σπίτι του δύο κόκερ-σπάνιελ. Οι γονείς του, τού είχαν αφήσει κληρονομιά ένα σπίτι στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, όπου έχασε τη ζωή του. Η σύζυγός σώθηκε.

H Ισπανίδα Ανα Χουέτε, 26 ετών, παντρεύτηκε πρόσφατο έναν Ιταλό, με τον οποίο άνοιξαν τη δική τους επιχείρηση στη Γρανάδα. Βρέθηκαν στην περιοχή Ιλίτσα για διακοπές στους γονείς του συζύγου της όπου η Άνα έχασε τη ζωή της.


Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν στο σεισμό στην Ιταλία [εικόνες]


Περισσότερα

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ξαναχτυπά - «Γκάου είμαι εγώ, συγγνώμη απ'την Στεφανίδη» |

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ξαναχτυπά - «Γκάου είμαι εγώ, συγγνώμη απ'την Στεφανίδη»

Μετά το σάλο που προκάλεσε με την ανάρτησή του στο facebook  ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Παπανικολάου και την ανακοίνωση του καναλιού, ήρθε με νέα του ανάρτηση με ειρωνικό ύφος, να ζητήσει συγγνώμη από την Κατερίνα Στεφανίδη.
«Συγνώμη απ' την Κ. Στεφανίδη. Ο γκάου είμαι εγώ» έγραψε στην προσωπική του σελίδα, αφού προηγουμένως είχε κατεβάσει το αρχικό του ποστ στο οποίο αναφερόταν στις δηλώσεις Στεφανίδη για την εφημερίδα «Αυγή» αποκαλώντας την «γκάου».


Περισσότερα

Άγιος Μανουήλ ο εκ Σφακίων




( Αγιος Μανουηλ Ο Εκ Σφακιων ( - 1792)*)

Άγιος που εορτάζει στις: 26/08


ΜΑΝΟΥΗΛ: (από Εμμανουήλ) = εκείνος με τον οποίο είναι ο Θεός.




Πρόβατον ώσπερ σφαγιασθείς παμμάκαρ,
Mάνδρα προσήχθης ω Mανουήλ τη άνω.


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Βιογραφία

Ο νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης, από γονείς ευσεβείς.
 Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε 
και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και 
δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του, και πήγε στη Μύκονο, όπου 
εξομολογήθηκε και ζούσε με χριστιανοπρέπεια.


Εκεί παντρεύτηκε και απόκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγος του 
πρόδωσε την συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά 
του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει. Αλλ' ο αδελφός της άπιστης 
συζύγου του, που υπηρετούσε στον Τούρκικο στόλο, κατάγγειλε τον Μανουήλ 
στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη 
χριστιανική θρησκεία.


Όταν συνελήφθη από τον Τούρκο πλοίαρχο, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε
 την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον
 Τούρκο Ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και 
εξέδωσε θανατική απόφαση. Οπότε οι υπηρέτες του Ναυάρχου, πήραν τον 
Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν 
Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, 
που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και 
απομακρύνθηκε. Τότε άρπαξε το σπαθί κάποιος υπαξιωματικός, ο οποίος 
αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα στο λαιμό του μάρτυρα να 
τον αποκεφαλίσει, τον έριξε κάτω και τον έσφαξε με τον πιο φρικτό τρόπο 
σαν πρόβατο.


Όλα αυτά έγιναν στη Χίο, στις 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1792 μ.Χ., ήμερα Δευτέρα και 
ώρα τέσσερις μ.μ. Το δε τίμιο λείψανο του, οι Τούρκοι, αφού το έδεσαν 
με ογκόλιθους το έριξαν στη θάλασσα. Χειρόγραφο μαρτύριο του Αγίου 
αυτού, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.


Ανάλυση ονόματος*

ΜΑΝΟΥΗΛ: (από Εμμανουήλ) = εκείνος με τον οποίο είναι ο Θεός.



Περισσότερα