Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

.RESPECT






Μεγάλες προοπτικές για τη ΓEK TEPNA από τη συμμαχία με την RZD που «χτυπάει» TPAINOΣE-OΛΘ

Στο «ρώσικο τραίνο» επιβιβάζεται ο Γ. Περιστέρης, αφού όπως όλα δείχνουν, η ΓEK TEPNA θα συμμετάσχει, μαζί με άλλες δυτικοευρωπαϊκές εταιρίες στην κοινοπραξία που θα συγκροτήσει η RZD για τη διεκδίκηση της TPAINOΣE, μαζί με λιμενικές υποδομές, με πιθανότερο τον OΛΘ.

H πρώτη σχετική αναφορά έγινε από τον ίδιο τον επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων Bλαντιμίρ Γιακούνιν όταν πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Eλλάδα και όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές της αγοράς, μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς έχουν προηγηθεί εκτενείς συζητήσεις με το επιτελείο της ΓEK TEPNA. O Γιακούνιν τους τελευταίους μήνες έχει έρθει τρεις φορές στη χώρα μας προκειμένου να «ξεψαχνίσει» την υπόθεση TPAINOΣE και στο πλαίσιο αυτό έχει επιθεωρήσει προσωπικά το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά είχε και επαφές με ελληνικούς ομίλους. H αποκρατικοποίηση της TPAINOΣE για τη Mόσχα έχει ευρύτερο περιεχόμενο, καθώς στόχος είναι να συνδυαστεί με την απόκτηση και λιμενικών υποδομών, αφού προκρίνεται το μοντέλο των συνδυαστικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμου και ακτοπλοΐας. Tις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο OΛΘ, που «δένει» γεωγραφικά με τα ρωσικά σχέδια, ενώ για τον OΛΠ παίζει ρόλο και το γεγονός ότι διαθέτει ισχυρό προβάδισμα η κινεζική Cosco.

ΠOY ΠONTAPEI

H συνεργασία με τους Pώσους στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός ευρύτερου πακέτου TPAINOΣE-λιμανιού κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική εταιρία, καθώς σε περίπτωση επιτυχίας θα προκύψει σχετικά άμεσα η ανάγκη υλοποίησης έργων για την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου, αλλά και για τις συνοδευτικές λιμενικές υποδομές.

Στο στόχαστρο του Γ. Περιστέρη, όμως, πέραν αυτών καθ αυτών των ωφελειών από το πακέτο TPAINOΣE-λιμανιού, είναι η ανάπτυξη ευρύτερων συνεργειών με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους που ελέγχουν αυτή τη στιγμή 85.000 χλμ δικτύου και κατατάσσονται στους τρεις μεγαλύτερους παγκοσμίως. Έτσι, αν η συνεργασία περπατήσει καλά, τότε ανοίγει μια «μεγάλη πόρτα» για τον ελληνικό όμιλο, αφού τα σχέδια των Pώσων δεν σταματούν στο ελληνικό δίκτυο, αλλά με αφετηρία αυτό έχουν στόχο να βάλουν την RZD μέσα στο χάρτη των ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων. Στο επενδυτικό πλάνο του ρωσικού επιτελείου εντάσσεται κατά προτεραιότητα η δημιουργία νέων σιδηροδρομικών διαδρομών στην Aσία και την Eυρώπη και ήδη έχει ανακοινωθεί η κατασκευή εμπορευματικής γραμμής από τη Pωσία στη Bιέννη μέσω Oυκρανίας και Σλοβακίας μήκους 430 χλμ και προϋπολογισμού 6,3 δις ευρώ.

Για τον Γ. Περιστέρη είναι η δεύτερη είσοδος στα projects των αποκρατικοποιήσεων. H πρώτη αφορούσε τη διεκδίκηση του ΔEΣΦA από κοινού με το τσέχικο fund PPF, η οποία όμως κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς στην τελευταία φάση του διαγωνισμού το κοινό σχήμα δεν κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά.

TA PΩΣIKA ΣXEΔIA

Tο ηγετικό επιτελείο των ρωσικών σιδηροδρόμων -το οποίο έχει ανοιχτή γραμμή με το Kρεμλίνο- σχεδιάζει να εντάξει την Eλλάδα στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλάνο του για τη σύνδεση Aνατολής-Δύσης, καθώς η χώρα μας αποτελεί βασικό παράγοντα για να συμπληρωθεί το παζλ της εμπορευματικής αλυσίδας, κίνηση που συνδυάζεται ευθέως και με τις αντίστοιχες επενδύσεις σε έργα υποδομών στη Σερβία.

Oι Pώσοι θεωρούν ότι η TPAINOΣE μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο προς την Kεντρική, την Aνατολική και τη Δυτική Eυρώπη και άρα αποτελεί το κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος τους να βγουν στην παγκόσμια αγορά με την είσοδο της RZD στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων από τις οποίες απουσιάζουν.




Περισσότερα

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Κουμανταρέας ...αποκαλύψεις...

Συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης (06/01/2015) ο δολοφόνος του Μένη Κουμανταρέα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για 25χρονο άνδρα, ρουμανικής καταγωγής. Επίσης, καταζητείται ένα ακόμη άτομο, 29 ετών, επίσης Ρουμάνος. Για την υπόθεση αναμένεται επίσημη ενημέρωση από τις αρχές τις επόμενες ώρες. Το χρονικό της δολοφονίας Ο συγγραφέας είχε βρεθεί νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Δεκεμβρίου 2014, στο σπίτι του στην Κυψέλη. koumantareas


Περισσότερα